Bloggen

Midsommar 2017 ☔️

Hej solrosor!

Det blev en inte så värst minnesvärd midsommarafton I år. Hade åkt ut till torpet som vanligt men den där riktiga midsommarkänslan ville inte infinna sig riktigt. Kanske berodde det på att vädret var sådär under större delen av dagen, mulet och inte särskilt varmt men inget regn i alla fall….ända tills jag tände grillen. Jag lovar, i exakt samma ögonblick som den första lågan flammade upp föll de första regndropparna. Snacka om vältajmat…NOT!

 

Det blev i alla fall någon typ av midsommarmiddag i alla fall, även om den fick intas inomhus. Halstrad kassler, nypotatis och en massa grönsaker dög gott och väl, och jycken höll glatt med…

Hann åtminstone klippa gräset innan regnet kom men rabatterna är fortfarande dekorerade med diverse ogräs och vildblommor. Får se om mina armar och fingrar klarar av att rensa bort det värsta när det slutat regna. Beslöt att åka hem till ranchen igen i väntan på bättre väder. Kallt och fuktigt är rena döden för min RA och jag kände inte för att sätta igång med att fixa med ved och elda igång kamin och vedspis. Toppen att bara ha tio minuters resväg mellan favoritställena.

Midsommardagen blev något av en vilodag som för de flesta antar jag, även om jag bara drack två öl under midsommaraftonen vilket de flesta troligtvis överträffade, men jag slapp i alla fall baksmälla till skillnad från de flesta…hehe…. Det regnade hela dagen och p.g.a. brist på grillväder blev det silltallrik till middag istället för den planerade fläskfilén som fick marinera i kylen ett tag till.

I dag är det ”vanlig” söndag och jag vaknade onödigt tidigt i morse av värken i mina ben och fötter. Svullnaden har visserligen gått ner lite nu när jag kan gå barfota mest hela tiden, men värken sitter synd nog inte i svullnaden. Har inte gjort så många knop idag, vädret är fortfarande surt så det har mest blivit inomhuspyssel. Men idag blev i alla fall den välmarinerade fläskfilén uppäten, tillagad på grillpanna till perfektion….Yum!

Hoppas ni haft en trevlig midsommar med familj, släkt och / eller vänner och oavsett väder.

P o K ❤

Omöjliga måsten & Tappade sugar

Hej solstrålar!

Det är sommar, sol och semester, man vill vara ute och pyssla i trädgården, åka och bada och fiska, kanske ta en tur till något köpcenter en dag när det inte är så bra väder. Jodå, det är mycket man vill men kroppen säger oftast nej, njet, nope, glöm det, och då är det lätt att tappa sugen och i värsta fall livsgnistan.

Oavsett vilken kronisk sjukdom man kämpar med som påverkar rörlighet och/eller orsakar värk, så brottas man också med de psykiska biverkningarna, hur väl man handskas med dem beror väldigt mycket på vilken typ av person man är.

Har man en gång varit frisk och rörlig kan vägen till acceptans av sin hälsomässiga nerförsbacke vara lång och psykiskt nedbrytande. Man har lättare att acceptera att man inte längre kan utföra de mer akrobatiska övningarna, men att komma överens med att inte klara de enklaste saker kan vara förödande för psyket.

Detta var vad som nästan hände mig under 2015. Efter att jag fått diagnosen spinalstenos 2006 ,som bl.a. innebar att jag inte klarade att gå längre sträckor än 50 meter eller stå upprätt längre än några minuter, var depressionen väldigt nära men jag klarade mig från den och tränade dessutom upp min ländryggsmuskulatur och förlängde min gångsträcka betydligt. Men efter min RA-diagnos 2015 då inte bara värk och rörlighet förvärrades utan även finmotoriken började krångla, klarade jag inte motgångarna längre och råkade ut för en lättare depression. Samtidigt hade min syn försämrats till nära halvblindhet p.g.a. starr, min diabetes krånglade och detta tillsammans påverkade självklart även mitt psykiska tillstånd.

Jag är i grunden en ganska gladlynt, stark och envis människa och jag tror att det har hjälpt mig mycket under de här tuffa åren, men jag vet också att den där djupa, mörka gropen finns där och är lätt att trilla ner i bara man tappar fotfästet det minsta lilla.

Det är alltså inte bara själva sjukdomstillstånden man kämpar med dagligen och som tar så jäkla mycket energi, det är också en ständig kamp mot känslorna av hopplöshet, ilska, sorgsenhet och tristess som blir väldigt påtagliga varje gång man inser att man inte klarar av det man vill. Tyvärr är sommaren den årstid som mest lyfter fram den här sorgliga problematiken….

Men det är bara att försöka att göra det bästa av situationen, ha fantasi och kreativitet att anpassa sina favoritsysselsättningar så gott det går och låta allt ta den tid det behöver och släppa alla invanda ”måsten”. Min trädgård är t.ex. helt vildvuxen och jag har inte planterat en enda blomlåda eller hängt upp en endaste ampel, jag har inte ens spänt upp taket på paviljongen, men så får det väl vara i år då. Solen skiner ju ändå, humlorna surrar, fåglarna kvittrar, det doftar nyklippt gräs och syren och myggorna gör en tokig som vanligt….vem bryr sig om en perfekt trädgård när man kan sitta där halvnäck och se ut som ett troll i skydd av ogräset mitt i en tät djungel och njuta av äkta svenskt fika…haha…

 

Hoppas ni har en skön och lat sommar så här långt och njuter så mycket ni bara kan…..I morr’n är det midsommar…Ha en trevlig så’n också… Vi hörs…

Kramen ❤

De’ e’ mycke’ nu…..

Hej å Hå….

Äntligen så är den här stressveckan slut. Vissa omkring mig förstår inte riktigt varför jag stressar upp mig bara för att jag har några extra aktiviteter en vecka, och det kan jag ju förstå. Men när man har en konstant låg energinivå p.g.a. sina sjukdomar så blir varje aktivitet utanför de normala rutinerna så jäkla stressande och energislukande. Man har liksom anpassat sina dagar efter erfarenheten av hur mycket man orkar, och varje liten extragrej tär på energin redan innan den är utförd p.g.a. oron över att orka med.

Mina provtagningar i början på veckan gick ju över förväntan eftersom jag slapp utföra dem på två olika ställen, och på onsdagen blev det dags för läkarbesök nummer ett. Jag måste nog ha norrlands bästa RA-läkare, hade förväntat mig en rejäl utskällning för att jag prioriterat bort mina svindyra sprutor p.g.a. min ekonomiska situation vilket resulterat i mycket dåliga provresultat, men hon var väldigt förstående och vi kom överens om att jag skulle börja med dem så snart min situation har förbättrats. Jag fick även ett intyg för tandvårdsbidrag eftersom de mediciner jag ordinerats för min RA kraftigt medverkar till de munproblem jag har, och som orsakat kostsamma behandlingar hos min tandläkare. Dessutom ville hon skriva ett intyg angående mitt hälsotillstånd till min arbetsgivare angående det faktum att jag efter min semester måste tillbaka till min ordinarie arbetsort och därmed kommer att behöva veckoboende där, vilket kommer att orsaka diverse problem. Jag sa att jag inte tror att det hjälper, men hon insisterade. Alternativet enligt henne skulle vara sjukskrivning helt eller delvis vilket jag helst undviker, så hon fick väl skriva sitt lilla intyg då….

Torsdagens utbildningsinsats gick bra även om jag kände mig lite tom i bollen, det kändes i alla fall som om deltagarna blev nöjda. Det var kanonväder och jag hade tänkt påta i trä’gårn under kvällen men jag kände mig alldeles för urlakad, så det blev en lång dusch och sedan soffhörnet tills korpgluggarna föll igen.

Så blev det äntligen fredag och på eftermiddagen var det dags för läkarbesök nummer två hos min hus- och diabetesläkare. Här fick jag däremot en lättare utskällning p.g.a. mina dåliga värden. Vi ökade doseringen på vissa av mina mediciner och sänkte den för ett par stycken för att se om det kan balansera upp saker och ting.

Dagen började soligt men under dagen tornade åskmolnen upp sig. Det har bara fallit några droppar regn men luften är kvav och det är kladdigt varmt. Jag är ganska slut efter veckan så det blev en sval dusch och kaffe i trädgården innan TV-soffan kallade. Nu sitter jag här och väntar på att sängen ska hojta någongång……

Hoppas er vecka varit bra, och så önskar jag er en fin helg…..Vi hörs….

P o K ❤

                                             Japp…..ungefär så är känslan just nu….

Helgen osv.

Här kommer en resumé av de senaste dagarna i mitt trista liv om det är någon som mot förmodan är intresserad…..

Efter en skön och avslappnad fredagskväll på torpet med fint väder, gräsklippning, grillning och ett par kalla på förstukvisten kom så helvetesnatten….

Hade bestämt mig för att övernatta på torpet eftersom jag sover så förbaskat skönt där, men natten blev inte så skön som förväntat p.g.a. de värsta ben- och fotkramper jag upplevt hittills. Tänk er att vakna med olidlig smärta i vaderna, fötterna och tårna, och krampen gör att både fossingar och tår pekar åt flera olika håll. Och det var bara första akten, för i andra akten skulle man försöka krångla sig ur täcket och upp ur sängen, skrikande av smärta, för att försöka häva krampen genom att ställa sig upp och trycka fotsulorna i golvet…pest och pina.  När det värsta släppt kunde jag knappt röra på fötter eller ben för då fick jag omedelbart krampkänning igen, så att ligga bekvämt var bara att glömma. Samma smärtsamma och högljudda procedur upprepade sig sedan fyra gånger under natten…Tur att man var ute på vischan ändå…där ingen kan höra en skrika… 😱

Klev upp tidigt på lördagsmorgonen med blytunga ögonlock och med en gångstil som en skitnödig pingvin ungefär. Vädret var kyligt, grått och regntungt och mitt fysiska tillstånd inbjöd inte direkt till några trädgårdsbestyr eller bestyr överhuvudtaget, så jag bestämde mig för att åka hem till Ranchen igen. Vädret tog sig litegrann under eftermiddagen liksom min fysik, så jag kunde i alla fall tillbringa en stund med lite lättare pyssel utomhus. Kvällen tillbringades lugnt och stilla i TV-soffan.

Söndagen blev något bättre även om den började gråmulet, men fram på dagen blev det solsken och nästan 20 grader varmt. Passade på att tvätta en maskin och hängde ut tvätten, laddade grillen och…..Tadaa…en kvart senare var himlen gråsvart och det började regna. Det fick bli grillpannan till min honungsmarinerade fläskkarré istället och det blev nästan lika mumsigt. Slöglodde lite på TVn under kvällen men la mig relativt tidigt. Ville gärna vara på plats på sjukhuset vid öppningsdags på måndagen. Veckan skulle ju inledas med dubbla provtagningar. Först på vårdcentralen inför mitt besök hos husläkaren på fredag och sedan på sjukhusets lab inför mitt besök hos reumatologen på onsdag.

Men när jag satt där på Vårdcentralen i morse och blev tappad på blod sa de att jag lika gärna kunde ta samtliga prover hos dem så slapp jag ju köa på ett ställe till i onödan. De såg antagligen hur trött, sliten och hemsk jag såg ut…haha…men det var ju ett toppenerbjudande så det bjuder jag på. Jag kom ju faktiskt nästan i tid till jobbet tack vare det och det första jag gjorde var att kasta mig över kaffemaskinen eftersom jag varken fått äta eller dricka inför provtagningen, och morgonkaffet är ju en pina att vara utan. Senare under förmiddagen fick jag jordens migrän, och att sitta och stirra på en skärm fylld av tabeller är inte direkt den bästa medicinen kan jag tala om…..Jag höll ut till klockan två men sedan fick jag ge upp.

Efter ett par piller och en tupplur är jag nästan klar i knoppen igen, men nu blir det nog bara att slappa i soffan med jycken resten av kvällen, det är ju rena hundvädret utanför så det passar ju bra….

Hoppas ni haft en något bättre helg och start på veckan. Sköt om er så hörs vi….

Kramen ❤

(Några snapshots kan jag väl bjuda på….klicka på bilderna för förstoring och slideshow)

Energizer Bunny…Not so much…

Hej på er!

…och jättesuck…Är bara så jäkla energifattig just nu. Den segdragna flunsan och alla vaknätter har nog gjort sitt till och dessutom tog två av mina viktigaste mediciner typiskt nog slut nu under långhelgen. Jag brukar ha stenkoll på mina medikamenter, men tydligen har hjärnan varit i mosigaste laget ett par veckor. Har fixat tabletterna nu, men har man varit utan några dagar tar det ett tag innan det har jämnat till sig så att säga.

Har i alla fall lyckats jobba de här dagarna utan större missöden, förutom att jag hade måndag i onsdags. Fast det är ju rätt skönt att komma på att arbetsveckan snart är slut innan den har börjat liksom…haha…

Det blir nog en tur till torpet i helgen för gräsklippning m.m. Efter senaste regnet har växtligheten tagit fart ordentligt. Får se om det kanske blir övernattning också. Jag måste koppla av och samla energi inför nästa vecka då jag har två provtagningar på måndag, jobbmöte på tisdag, läkarbesök på onsdag och så ska jag ha uppföljning på grundutbildningen hos vår arbetsenhet här i Sollefteå på torsdag och så ytterligare ett läkarbesök på fredag….Puh…

Det låter kanske löjligt för fullt friska människor, men bara ett simpelt läkarbesök eller egentligen vad som helst som ligger utanför ordinarie rutiner kan vara väldigt psykiskt energikrävande, ja för mig i alla fall.

Men jag får försöka ladda batterierna så gott det går i helgen. Jag hoppas att ni mår bra och har en fin vecka så här långt….Vi hörs…

P o K ❤

Nationaldag á la mig..

Kikar bara in lite kort för att önska er en härlig Nationaldag!

Jag är inte någon som firar med flaggviftande och parader, jag firar helst för mig själv i lugn och ro med att göra något jag älskar och sedan avnjuta en grillmiddag ute i trädgården. Och eftersom den värsta värken efter mina senaste trädgårdsbravader lagt sig lite, hade jag tänkt att göra just detta. Först lite trädgårdsarbete sedan BBQ och lättja resten av dagen. Hoppas att det fina vädret håller i sig, prognosen varnar för regnskurar men då flyttar jag bara in uteserveringen till uterummet.

För övrigt är jag glad och tacksam över att bo i ett land som försöker ta hand om sina medborgare på bästa sätt, även om det strular ibland, och jag tycker att de som jämt och ständigt klagar på allt och alla borde lyfta blicken utanför landets gränser och inse hur bra de har det jämfört med många andra.

Ha nu en fin Nationaldag hur ni än firar den och oavsett om ni firar eller inte…och må solen lysa över fosterlandet….Heja Sverige! 🇸🇪 

P o K ❤

Hänryckt…jodå, lite lagom sådär..

Hej gullvippor!

Det är ju långhelg, pingst och hänryckningens tid och jag har varit rätt så putt över att jag typiskt nog dragit på mig ovanligt sega och envisa influensabaciller lagom till sommarens intåg. Trodde hela pingsthelgen skulle bli förstörd men så här långt har den varit hyfsad. Så jag tänkte göra en kort resumé av min tillvaro so far. Fredagen är inte mycket att orda om, den blev ganska intetsägande. Jobb och sedan hem och fortsätta kurera influensan. Lördagen började bättre eftersom jag, hör och häpna, fick sova nästan oavbrutet hela natten och kände mig faktiskt ganska utvilad för en gångs skull….tjohoo..

Snart blommar äppelträdet

Och äntligen kom så första fina sommardagen på självaste Pingstafton, inte jättevarmt men soligt och ingen vind. Ägnade förmiddagen åt lite lätt trädgårdspyssel och ställde ut några möbler så att man fick njuta av fikat utomhus. Jag måste bara komma ihåg att ta allt lite i taget annars pajar både rygg, ben och armar, men det känns roligt att ha börjat så smått i alla fall. Hann också börja fixa till uterummet och soldäcket men sedan sa kroppen ifrån på skarpen. Jag tänker inte göra någon överdriven trädgårds-makeover här hemma på Ranchen i år eftersom jag har tänkt spendera semestern och det mesta av sommaren på Torpet, men man måste ju ändå fixa till lite så att det inte gror igen alldeles.

Hade vansinnig värk på kvällen, men jag hade haft så himla kul bland ogräset så det kompenserade all smärta.

Söndagmorgonen kom och….oh shit..tog mig knappt ur sängen, men efter diverse, icke så graciösa, gymnastiska övningar med tillhörande ljudillustrationer (som kunnat väcka de döda), började jag i alla fall kunna röra mig lite bättre. Har varit ute och försökt rensa lite även idag men fick ge mig då alla muskler ömmade och både knäleder och axlar ville låsa sig stup i ett. Tar det lugn i kväll så får man se om man kan ta nya tag i morgon. Känns konstigt att vara ledig i två dagar till. men härligt också förstås.

Hoppas ni haft en härlig helg så här långt, sköt om er så hörs vi snart igen….

Kramen ❤

ps) Har inte nämnt något om gårdagskvällens fasansfulla terrordåd i London här, men har vädrat mina åsikter om detta i min blogg på nouw.com. Så om det är någon som är intresserad hittar ni inlägget här>>

Färgstark solnedgång, Pingstaftons kväll, förevigad från mitt köksfönster.