Mina diagnoser

Att vara multisjuk innebär att man är diagnostiserad med flera kroniska sjukdomstillstånd, och eftersom detta är grunden till den här bloggen tänkte jag berätta lite kort om mina olika diagnoser.

Diabetes

De flesta känner säkert redan till sjukdomen, men för er som händelsevis inte gör det kommer här en kort beskrivning.

Diabetes har nästan blivit en folksjukdom, mycket p.g.a. den livsstil vi har idag, men oavsett varför man drabbas är det en sjukdom man får dras med resten av livet. Diabetes handlar om nedsatt eller obefintlig insulinproduktion (typ 2 respektive typ 1). Hur sjukdomen påverkar en är högst individuellt. I lättare fall behöver man endast medicinera med tabletter, i svårare fall insulininjektioner och ibland både och. Bra kosthållning och motion är också viktiga delar för att hålla sjukdomen i schack. Diabetes kan även vara ärftlig.

I mitt fall är orsaken troligtvis både och, min mamma fick sin diabetes ungefär vid samma tidpunkt i livet som jag själv d.v.s. relativt sent, men min livsstil medverkade säkert också till viss del.

Jag har alltså typ 2 diabetes, vilket innebär att man har kvar en viss insulinproduktion, men min är så ytterst liten att jag behöver både tabletter, måltidsinsulin samt långtidsverkande insulin. Jag tar numera ytterligare en diabetesmedicin via injektion, Det blir sammantaget tre tabletter och sex injektioner per dag. Det blir också relativt stora doser insulin per gång, och detta beror på att mycket av den viktiga motionen uteblir p.g.a. mina övriga diagnoser. Det ena sätter alltså käppar i hjulet för det andra…

Under sommaren 2015 började jag se suddigt på höger öga. Antog att jag bara behövde nya glas till mina glasögon men det visade sig att jag utvecklat gråstarr på båda ögonen, vilket inte är en ovanlig följd av diabetes. P.g.a. långa väntetider fick jag gå omkring halvblind nästan ett år, men jag har nu opererat båda ögonen. Man har helt enkelt bytt ut de grumliga linserna mot nya, konstgjorda linser, så nu ser jag världen tydligt igen.

Spinal stenos

Spinal stenos i ländryggen är en förträngning av spinalkanalen i ryggraden som kan påverka passerande nervstrukturer och ge upphov till sensoriska och motoriska störningar och smärta. Om du får spinal stenos kan du få ont, domningar och sämre muskelkraft i båda benen. Det typiska är att det gör mest ont i benen när du står eller går. Det gör mindre ont om du böjer dig framåt och mer om du böjer dig bakåt.

Min spinal stenos kommer sig av en medfödd förträngning i nervkanalen som ger smärta i ländryggen men även ner i benen. När jag var som sämst hade jag en gångsträcka på 25-30 meter innan smärtan blev olidlig och jag knappt kunde lyfta ben och fötter. Det enda som hjälper i det läget är att få sitta ned i några minuter så att nervkanalen vidgar sig och inte klämmer ihop nerverna. Detta gäller inte bara vid gång utan också vid stillastående en längre stund. I många fall kan spinal stenos opereras, men tyvärr inte i mitt fall. Efter långvarig träning har jag idag en gångsträcka på ca 150-200 meter.

Cervikal Spondylos

Spondylos orsakas av kronisk degeneration i halsryggen, inklusive kuddarna mellan nackkotorna (diskar) och lederna mellan benen i halsryggen. Det kan finnas onormal tillväxt eller ”sporrar” på benen i ryggraden (kotorna). Dessa förändringar kan med tiden trycka ner en eller flera nervrötter. I avancerade fall blir ryggmärgen inblandad. Detta kan påverka inte bara armar utan även benen. Faktorer som kan göra en person mer benägna att utveckla spondylos är: ålder, tidigare nackskador (ofta flera år innan), svår artrit, tidigare ryggkirurgi.

Mitt diskbråck, som jag fick i samband med en bilolycka 1991, kan inte opereras men har behandlats en gång med facettledsblockader på smärtkliniken, Sollefteå Sjukhus som numera tyvärr är nedlagd. Jag var i princip besvärs- och smärtfri i 1 ½ år  och skulle upprepa behandlingen och även få göra densamma i ländryggen, men väntetiderna var långa p.g.a. smärtklinikens stora upptagningsområde och  kliniken hann läggas ned innan jag hann få någon ytterligare behandling. Har f.n. stora problem med rörlighet och värk i nacke, axlar och armar.

Hypotyreos

Hypotyreos betyder underfunktion i sköldkörteln vilket leder till brist på de livsviktiga sköldkörtel-hormonerna T4 (tyroxin) och T3 (trijodtyronin). Bristen ger sänkt ämnesomsättning i kroppens alla celler, så kallad hypometabolism.

Då ämnesomsättningen påverkar kroppen på cellnivå, brukar sjukdomen sägas vara systemisk, det vill säga att den drabbar många av kroppens grundläggande funktioner. Symtomen är därför som regel diffusa, och härrör ofta från flera organ samt påverkar allmäntillståndet, vilka inte är typiska för just denna sjukdom. Hypotyreos, liksom motsatsen giftstruma, kallas ibland struma, vilket är ett symtom som inte är nödvändigt för att ha sjukdomen. Oupptäckt och obehandlad hypotyreos kan vara livshotande.

Just denna diagnos påverkar mig ytterst lite idag eftersom medicineringen fungerar bra. Innan jag fick diagnosen var jag kroniskt trött, överkänslig för kyla, hade magproblem och ständigt återkommande infektioner.

Reumatoid artrit (RA) 

RA, som är min senaste diagnos, är en autoimmun sjukdom som kännetecknas av en kronisk inflammation i kroppens leder och smärta i leden (artralgi). Inflammationen har stark förmåga att bryta ned brosk, intilliggande ben, senor och artärer. Du kan också få en inflammation i lungsäckarna, hjärtsäcken eller i ögonen, men det är sällsynt.

Första tecknet på min RA

RA startar ofta som en inflammation i flera leder. Den är ofta symmetrisk, vilket innebär att t.ex. höger och vänster hand drabbas likadant. RA kan även drabba andra delar av kroppen. Sjukdomen går ofta i skov. Man kan känna sig symtomfri ett tag, innan sjukdomen sätter fart igen. Detta varierar mycket från person till person och ger olika mycket besvär i perioder. Lederna får ofta felställningar.

Jag har fått prova ut olika mediciner och har tillsammans med min reumatolog till sist valt en som verkar fungera okej, men den räcker inte riktigt till har det visat sig, så därför måste jag komplettera med en spruta per vecka.

Polyneuropati

Polyneuropati är en sjukdom i flera av kroppens nerver. Sjukdomen börjar ofta i de nerver som ligger längst bort från ryggmärgen (de perifera nerverna) vilket leder till att man får sämre känsel i fötterna och svårare att gå.

Efter flera år av ökande fotproblem har jag nu äntligen fått bekräftat att det är detta som är orsaken, men upphovskällan är lite diffus. Det kan endera vara relaterat till min diabetes, reumatism, hypotyreos eller kanske en kombination av dessa. De första symtomen är ofta nedsatt känsel i tår och fötter. Detta kan upplevas som att man går på kuddar eller har en extra strumpa på fötterna. Man kan också känna stickningar eller brännande smärtor i fötterna. Nedsatt balans och ostadig gång är andra vanliga symtom. Polyneuropati beror på att nervernas förmåga att leda nervsignalerna är nedsatt. Tillståndet kan vara en följd av andra sjukdomar, till exempel diabetes, ämnesomsättningssjukdomar, brist på vitamin B12, cancersjukdomar eller reumatiska sjukdomar. Det kan också bero på ålder och ärftliga faktorer.

Annonser