Recept Allmänt

Baconlindad kycklingfilé

Tid: 30 minuter  Serveringsförslag: Gott med hasselbackspotatis och grönsallad till.

Ingredienser:

  • Smör att steka i
  • 2 st Kycklingfiléer
  • Grevèost
  • 1 paket Bacon

Sås:

  • 4 st Skogschampinjoner
  • 2 dl Grädde
  • 0.75 msk Kycklingfond
  • 1 tsk Kinesisk soja
  • Salt o peppar
  • Maisena

Gör så här:

  • 1. Sätt ugnen på 225 grader.
  • 2. Banka ut kycklingfiléerna till ca 1/2 cm tjocka skivor mellan två plastpåsar.
  • 3. Skär osten i cm-stora kuber och lägg dessa i mitten av ”filéskivorna”.
  • 4. Vik ihop till ett paket och vira bacon runt om. Fäst med tandpetare.
  • 5. Stek kycklingen runt om i smör så att baconet får fin färg. Ta upp och lägg dom i en ugnsfast form.
  • 6. Skär svampen i små bitar som sen steks i samma stekpanna som kycklingen stektes i för att få med alla goda smaker.
  • 7. Häll grädden i pannan. Tillsätt fond och soja. Låt koka upp och smaka av med salt och peppar. Red med maisena till önskad konsistens.
  • 8. Häll såsen över kycklingen och ställ mitt i ugnen ca 15-20 minuter. Smaklig måltid!

Quesadillas med avocado och mozzarella

(4 portioner)

Ingredienser:

  • 1 paket Santa Maria Tortilla Original Medium
  • 300 g valfri riven ost
  • 250 g mozzarella
  • 3 tomater
  • 3 avokados
  • 0.5 flaska Santa Maria Jalapeño Topping
  • 1 kruka färsk koriander
  • olja till stekning

Gör så här:

  1. Riv ost och skiva mozzarella och tomater. Dela avokadorna och gröp dem ur skalet och skiva.
  2. Mixa ihop jalapeñotopping och koriander till en röra.
  3. Fördela ost och mozzarella, skivade tomater, avokado och jalapeñoröra på fyra av tortillabröden.
  4. Lägg resterande bröd över och pressa försiktigt med handen.
  5. Stek dina quesadillas i olja på medelstark värme på båda sidorna tills bröden är krispigt gyllene och osten har smält.
  6. Dela varje quesadilla i små tårtbitar och servera!

Kokospannkakor

(10 stora)

Ingredienser:

  • 1 dl riven kokos
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 6 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 1/2 tsk salt
  • 3 msk smör eller margarin
  • 1/2 dl strösocker

Till servering

  • banan
  • vaniljkvarg
  • ev mynta
  1. Rosta kokosen i en torr och het panna tills den får gyllene färg.
  2. Vispa ihop mjöl och hälften av mjölken i en bunke till en slät smet. Vispa i resten av mjölken och äggen. Rör i salt och nästan all kokos. Spara lite kokos till serveringen.
  3. Smält matfettet i en stekpanna och blanda ned i smeten.
  4. Stek pannkakorna på medelvärme.
  5. Servera pannkakorna med skivad banan, kvarg, kokos och ev. mynta

Kesofyllda bacondolmar

Du behöver:

  • ca 400 g köttfärs
  • 1 pkt bacon
  • 1½ ask Fetaost
  • 1 ägg
  • Salt, peppar, lökpulver
  • Valfri kryddmix

(jag använder ”7 kryddor”, med bl.a. fänkål, muskot,spiskummin och koriander)

Blanda köttfärs, ägg och kryddor. Forma till 6-8 ”dolmar” (antal beroende på vilken storlek man vill ha). Gör en fördjupning i varje dolme och lägg i fetaost. Forma till en dolme igen så att osten göms. Linda en baconskiva runt varje dolme, lägg dem med skarven nedåt i en stekpanna och bryn dem sakta runt om tills de fått fin färg och är genomstekta. Servera med cole-slaw, ris eller en sallad.

Snabbt, jättebilligt, busenkelt och väldigt gott!


Knäckig äppelkaka i långpanna

Ingredienser:

2 ägg
4 dl socker
6 dl mjöl
2 tsk bakpulver
300 g smör
3 dl havregryn
5 äpplen
Kanel
Strösocker
Pärlsocker

Jag byter ut strösockret mot Hermesetas lättströ som tål upphettning och är perfekt till matlagning och bakning. Man behöver heller inte räkna om måtten då de matchar varandra, alltså 1 dl lättströ = 1 dl strösocker. Produkten innehåller sötningsmedel, bl.a. aspartam samt nyttiga fruktosfibrer och innehåller 90 % mindre kalorier än vanligt socker.

Gör så här:

Vispa ägg och socker vitt och pösigt.

Smält smöret och blanda ner havregrynen, låt svälla en stund.

Skala och skiva äpplena och blanda dem med kanel och strösocker, låt ligga och marinera en stund.

Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i äggsmeten, tillsätt smörblandningen. Blanda väl.

Smörj och bröa en långpanna och häll i smeten.
Tryck ner äppelskivorna och strö på pärlsocker.

Grädda i 200 grader i ca 20-30 minuter.
Låt svalna, skär i rutor.

 

 


Äppelmarmelad

Ingredienser:

  • 1½ kg syrliga äpplen
  • 4 dl vatten
  • 800 gram syltsocker med pektin
  • 1 tsk malen kanel

Gör så här:

Skala, kärna ur och skär äpplena i skivor, lägg i en kastrull med vattnet och koka under lock 15-20 minuter. Rör om ofta.

Krydda med kanel och häll över sockret ( häll gärna i lite i taget och smaka av, jag använder mindre socker då jag vill ha en syrligare smak).
Fortsätt koka i 5 minuter och vispa kraftigt eller mixa tills skivorna går sönder. (Hur mycket man vill mixa är valfritt, själv vill jag ha lite bitar kvar istället för en helt slät marmelad)

Häll upp i varma burkar. Förvara svalt och mörkt.

 


Torskgryta med ägg och pepparrot

(4 portioner)

Ingredienser:

  • 4 bitar torskryggfilé (à 125 g)
  • 2 tsk salt
  • 700 g fast potatis
  • 100 g purjolök (den vita delen)
  • 2 dl vatten
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 fiskbuljongtärning
  • smör (till formen)
  • 2 krm peppar
  • 2 msk finskuren dill (+ extra till garnering)
  • 1 msk finrivet citronskal
  • 4 ägg
  • 1 – 2 dl finriven pepparrot

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Krydda torsken med hälften av saltet runt om.
  3. Skala och skär potatisen i tunna skivor. Ansa, skölj och skiva purjolöken tunt.
  4. Koka upp vatten, grädde och buljongtärning i en kastrull.
  5. Lägg ner potatis och purjolök i en smord ugnsform eller gryta. Krydda med peppar och resterande salt. Häll över buljongen. Sätt på lock eller täck med folie. Ställ in i mitten av ugnen ca 30 minuter.
  6. Ta ut formen. Lägg i torsk, dill och citronskal. Ställ in ytterligare 10 minuter.
  7. Hårdkoka äggen. Spola dem sedan kallt. Skala och finhacka äggen.
  8. Toppa med ägg, pepparrot och dill

(Jag utesluter potatisen och äter blomkålsmos till istället)