LCHF

Istället för potatismos – Blomkålsmos (4 portioner)

Ingredienser:

  • Ett stort blomkålshuvud eller två mindre (låt gärna en bit av stammen hänga med)
  • 1.5 – 2 dl vispgrädde
  • 50 gram smör
  • 2 msk mjukost (färskost, glada kon, mascarpone eller vad ni föredrar)
  • Salt & Peppar

Ev. annan smaksättning, tex: vitlök oliver paprika chili sambal oelek

Gör så här: Koka blomkålen tills bitarna är mjuka. Häll av vattnet. Lägg i övriga ingredienser och mixa med stavmixer. Krydda efter smak och blanda i grädde till önskad konsistens.


Istället för ris – Blomkålsris

Riv ett stort blomkålshuvud på den grova sidan av rivjärnet, lägg sedan ner i kokande vatten i ca 1 minut

Häll av blomkålsriset i ett durkslag och låt det ånga av ordentligt

Lätt som en plätt !


Coleslaw

Ingredienser:

  • 8 dl finstrimlad vitkål
  • 1 röd lök
  • 1/4 morot riven (kan uteslutas men jag tycker det ger fin färg)
  • 1 dl majonnäs
  • 2-3 tsk dijon senap
  • 1 dl creme fraiche
  • salt, svartpeppar

Gör så här: Strimla vitkålen fint, vill du ha den riktigt tunn så prova att hyvla med en osthyvel. Strimla rödlöken och lägg rödlök och vitkål och riven morot i en stor skål. Blanda sedan ner majonnäs, senap, creme fraiche, salt och peppar.

Önskas en krämigare coleslaw öka du på med lika delar majonnäs och creme fraiche tills önskat resultat nås. Smakar bättre om den får stå några timmar i kylen.


Ost- och köttfärsgratäng

Detta är en egen variant, baserad på LCHF-lasagne, som blivit en riktig favorit. Mycket god och mättande.

Ingredienser:

  • 800 g köttfärs eller blandfärs
  • 300 g champinjoner
  • 1 brk krossade tomater
  • 12-18 skivor valfri hårdost
  • 3 dl riven ost
  • 1 vitlöksklyfta, krossad
  • 2½ dl grädde
  • Smör
  • Salt, peppar, tacokrydda

Gör så här:

Bryn köttfärs, lök och champinjoner i smör var för sig och lägg allt i en gryta. Tillsätt krossade tomater och kryddor. Smaka av och låt puttra tills den mesta vätskan från tomaterna kokat bort.

Blanda grädde och riven ost. Krydda ev. med lite örtsalt.

Varva köttfärssås och ostskivor i en smord gratängform i minst tre lager, börja och sluta med ett lager köttfärssås. Häll över ostgrädden och bred ut över hela gratängen.

Gratinera i ugn i 175 grader ca 30 min. eller tills osten ovanpå fått fin färg. Servera med Coleslaw.


Superenkla Morgonmuffins – LCHF-style

Ingredienser:

  • 1 kopp mandelmjöl
  • ½ tesked bakpulver
  • 3 ägg
  • ¼ kopp mandelmjölk
  • 2 matskedar honung  (alternativt sötningsmedel)
  • 1 tesked citronsaft

Värm ugnen till 175 grader, blanda ihop ingredienserna, fyll muffinsformar nästan till hälften. Grädda i 14-17 minuter. Klart!


 

Annonser