Medelhavskost

Bön- och Paprikagryta (4-6 personer)

Ingredienser:

  • 1 tsk olivolja
  • 1 st röd lök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 10 cm purjolök
  • 8 st champinjoner
  • 2 dl röda bönor, kokta
  • 1 dl svarta bönor, kokta
  • 3 st paprika, olika färger
  • 1 dl majskorn, frysta
  • 1 dl crème fraiche, lätt
  • 1 msk tomatpuré
  • 1,5 msk grönsaksfond
  • 1 dl cashewnötter
  • Salt och peppar

 

Gör så här:

1. Skär lök, vitlök och grönsaker i bitar.

2. Fräs grönsaksbitarna i oljan.

3. Fräs några minuter och tillsätt sedan crème fraiche, tomatpuré, fond, majs och salt och peppar.

4. Låt koka 15 minuter.

5. Tillsätt bönorna.

6. Servera med ris eller pasta penne.

Recept: Tasteline.com


Ugnsgratinerade zucchinis med salami och ost

För: 2-4 personer Tid: 25 minuter Ugn: 225°

4 st små zucchinis (cirka 12 cm långa)
80g pepparsalami (påläggs)
2 salladslökar
200g fetaost
125g mozzarella
ett par blad färsk basilika
salt, peppar, vitlökspulver

350g champinjoner
smör
salt, peppar, lökpulver, anchopeppar

1. Skölj och dela zucchini på längden. Rada sedan upp dem i en ugnsfast form.

2. Strimla pepparsalami och salladslök och strössla ut ovanpå zucchinihalvorna. Smula över fetaost och lägg på ett lager tunt skivad mozzarellaost. Strimla basilika och fördela ut över. Krydda. Ställ in formen i 25 minuter i 225°C.

3. Gnugga champinjonerna rena och dela dem till kvartar. Smält smör i en stekpanna och stek champinjonerna i det. krydda ett varv och skeda sedan upp svampen runt om den färdiglagade zucchinin.

Recept: landleyskok.se


Kyckling i långpanna med feta och oliver

4 portioner

Ingredienser:

  • 1 kg kycklingfilé
  • 8 st tomater
  • 2 st citroner (saften från den ena och skalet från den andra)
  • 100 gram oliver
  • 4 st knipplökar
  • 3 st rosmarin (kvistar)
  • 3 nypor salt
  • 3 nypor peppar
  • 1 dl olivolja
  • 200 gram Fetaost

Till servering

  • couscous (4 portioner)

 

Gör så här:

  • 1. Skär ner kycklingen i mindre bitar och lägg i en bunke.
  • 2. Dela tomaterna och tillsätt till kycklingen. Salta och peppra, blanda runt.
  • 3. Fortsätt med att skära oliver och lök tillsätt till resten. Riv skalet från båda citronerna samt saften från en citron till blandningen.
  • 4. Hacka rosmarin fint och blanda ner tillsammans med olivoljan. Blandningen får gärna stå och marinera medan ungen blir varm. Slå upp allt i en ugnsfast form, placera tomaterna ovanpå kycklingen.
  • 5. Baka sedan hela 175 grader i ca 30 minuter (eller 70 grader uppmätt temperatur) tills kycklingen är helt klar. Testa genom att skära i en bit innan det är dags för servering.
  • 6. Koka couscous enligt anvisningarna på förpackningen. När kycklingen är helt klar, ta ut den ur ugnen och toppa med fetaost. Servera din ugnsstekta kyckling med couscous.

Recept: kokaihop.se