Veg & Paleo

Kesobiffar

Ingredienser:

  • 1 ask keso
  • 2 st ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl ströbröd
  • 1 st liten gul lök
  • 1 dl rostad lök
  • svartpeppar
  • Knorr aromat

Gör så här:

  • 1. Hacka löken. Blanda samman alla ingredienserna till en smet. Krydda efter smak.
  • 2. Hetta upp en stekpanna och forma smeten till biffar som sedan steks tills de är gyllenbruna.
  • 3. Gör en sås på skyn och servera med potatis eller ris och en blandsallad.

Bönbiffar med linssallad

För 4 personer

Bönbiffar:

1 tetra kidneybönor
1 tetra kikärtor
1 tetra svarta bönor
3 ägg
2 msk majsstärkelse
2 salladslökar
1 knippe färska örter (ex libbsticka, koriander och persilja)
salt, peppar

Linssallad:

3 dl svarta linser
1 liten burk majs
1 dl solrosfrön
300g blomkål
1 msk balsamvinäger
salt, peppar

Övrigt:

1 burk bearnaisesås

1. Skölj kidneybönor och kikärtor och ha ner dessa i en mixer tillsammans med ägg och majsstärkelse. Kör till en smet och häll över i en bunke. Skölj de svarta bönorna och ha ner i bönmixen. Mosa bönorna lätt med en sked och ha sedan ner hackad salladslök och örter. Blanda allt och smaka av med salt och peppar. Smält smör i en stekpanna och klicka ut röran. Forma till biffar och stek gyllene på båda sidor.

2. Koka upp en kastrull med saltat vatten. När det kokar, sänk värmen så det bara sjuder och ha i linserna. Låt dessa sjuda i 25 minuter. Slå av vattnet och häll över linserna i en skål.

3. Häll av vätskan från majsen. Smält smör i en stekpanna och stek majsen så den får färg. Ha ner solrosfröna på slutet och låt de stekas med så de också får färg. Salta ett varv och blanda med linserna.

4. Riv blomkålen på de stora hålen på ett rivjärn. Smält smör i stekpannan och stek blomkålsrivet några minuter. Blanda med linserna. Servera med bönbiffarna och bearnaisesås.

Recept: landleyskok.se


Paleo tortilla wraps

Ingredienser:

4 ägg
2 msk kokosmjöl
0,5 msk fiberhusk
2 msk olivolja
Några msk vatten
Salt + peppar
Kokosolja att steka i

Vispa äggen fluffigt. Blanda kokosmjöl och fiberhusk och sikta detta i äggen. Det blir lätt klumpar av kokosmjölet annars. Blanda ihop och salta och peppra. Om smeten blir för tjock, blanda i några matskedar  vatten. Smeten ska ungefär som pannkakssmet. Stek tunna i kokosolja.

Recept: ceciliafolkesson.se


Pulled Paleo Pork

1 kg fläskarré
1 stor gul lök
4 klyftor vitlök
250g Passerade tomater
500g krossade tomater
½-1 msk chipotlepasta
1 morot
1 msk honung
Koriander
Spiskummin
Havssalt
Svartpeppar

1. Massera in fläskarrén med koriander, spiskummin, salt och svartpeppar. Lägg fläskarrén i botten av en tjockbottnad emaljkastrull med lock eller lergryta.

2. Skala lök, vitlök och moroten och skiva tjockt. Blanda alla övriga ingredienset till en smet och bred på köttet. Lägg i löken, vitlöken och moroten.

3. Sätt in i ugnen och värm till 125°C. Låt karrén stå i ca 4-6 timmar.

4. Första timmarna så klarar sig köttet sig fint i ugnen, men sen kan du hålla lite koll och häll på lite vatten om det börjar bränna fast.

5. Ta ut grytan när köttet är så mört att det faller ihop bara du petar på det. Låt det svalna något.

6. Tråda upp köttet genom att dra i det med en stor gaffel. Mixa såsen slät och blanda med kötte. Smaka av med lite mer spiskummin och chili om det behövs. Köttet blir ännu godare om det får stå till sig över natten. Värm köttet före servering.

7. Servera med en god sallad med avokado och toppa med lite aioli!

Recept: reboot.paleonordic.se