Om mig

Den här bloggen handlar om mig, Marianne, en multisjuk medelålders norrländska, och om min dagliga kamp mot sjukdom och smärta, men också om min väg mot bättre hälsa och psykiskt välmående.

Jag bor strax utanför Sollefteå, Västernorrland, och jag är sedan 2003 anställd på Riksarkivets avdelning för digitalisering, SVAR (Svensk Arkivinformation) i Ramsele, där jag jobbar som arbetsledare och funktionsansvarig.

Jag lever med multidiagnos, alltså med flera kroniska sjukdomstillstånd. Jag fick min första diagnos 2006 men redan 1991 var jag med om en bilolycka som orsakade ett diskbråck i nacken som tyvärr inte går att operera.

Min senaste diagnos, RA, Reumatoid Artrit, fick jag hösten 2015 och senare konstaterades det att mina fot- och benproblem beror på neuropati sannolikt diabetesrelaterad men den kan även vara reumatisk. Läs mer om sjukdomarna under fliken ”Mina diagnoser”.

Efter min RA-diagnos och sedan det konstaterats att jag drabbats av grå starr på båda ögonen p.g.a. min diabetes, sjönk jag in i en depression, jag kände att jag inte orkade med flera bakslag. Jag mår bättre nu men inser att jag inte skött om mig som jag borde. Mitt arbete har varit det viktigaste i mitt liv, men också en relativt tung bit med ett övergripande ansvar som innebär en hel del stress, plus det faktum att jag under flera år varit tvungen att pendla 15 mil om dagen till den arbetsort min avdelning omlokaliserades till 2007. Under en period har jag haft ett tillfälligt kontor på hemorten, dels p.g.a. täta sjukhusbesök men också av trygghetsskäl, men nu har jag skaffat en övernattningslägenhet på arbetsorten och veckopendlar.

Jag har under flera år ignorerat kroppens signaler och bara kört på. Jag har inte riktigt skött kost och motion och andra delar som är livsviktiga att sköta i samband med t.ex. diabetes, och jag har inte tränat muskler och leder tillräckligt för att öka min rörlighet och lindra mina kroniska smärtor. Men jag har nu haft ett allvarligt samtal med mig själv och bestämt mig för att göra de förändringar som krävs för att minska effekterna av mina besvär och få ett bättre och förhoppningsvis mer aktivt liv.

Jag startar den här webbplatsen som en karaktärsutmaning och för att peppa mig själv, men jag hoppas att någon eller några därute som kanske har liknande problem vill följa med på min ”hälsoresa”. Jag ser bloggen som en sorts dagbok , men jag vill också dela med mig av kostråd, anpassade träningstips och annat som hjälper mig på vägen. Kanske kan det även hjälpa och inspirera någon annan.

Så heja mig! Nu kör vi!

Annonser

4 reaktioner på ”Om mig

 1. Christina nordlander

  Ja Marianne nu kör vi! Motion God kost positivt tänkande!

  Gilla

  • Tack för pepp goa Christina! Att tänka positivt har varit det som hjälpt mig mest under åren, men ibland går tankeverksamheten åt fel håll och det är skitsvårt att styra över den då…men jag lär mig hela tiden.. 🙂 Det var väl hundra år sen vi sågs ungefär, haha..men jag hoppas att du har det bra!

   Gilla

 2. Äter Du normalkost eller LCHF ?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s