Om

Om bloggen

Här handlar det mycket om att tackla livet med glädje och envishet trots taskiga odds och ändå försöka leva livet på bästa sätt. Att genom intresse och engagemang fylla tillvaron med mål och mening, och med positiv energi stärka relationer och sociala gemenskaper.

Som kroniker med multidiagnos har jag lärt mig att ett glatt humör, en positiv livssyn och lite jävlar anamma är en bra medicin mot det mesta och att engagemang och starka åsikter håller knoppen igång.

I bloggen får man både inblick i min vardag och i mitt huvud där många tankar och åsikter trängs. Här finns både gamla och nya inlägg eftersom jag startat om bloggen efter en tid på annan plattform.

Om mig

Jag lever som sagt med multidiagnos, alltså med flera kroniska sjukdomstillstånd: diabetes, spinalstenos, hypotyreos, cervikal spondylos, Reumatoid artrit (RA), artros och polyneuropati. Vissa av dessa diagnoser innebär försämrad finmotorik, rörelseförmåga och svårigheter att gå.  Jag har även utvecklat grå starr p.g.a. min diabetes, och har opererat båda ögonen.

Jag arbetar som områdesansvarig/arbetsledare inom kultursektorn med inriktning på tillgängliggörande av arkivmaterial via digitalisering och utveckling av databaser för både genealogisk och akademisk forskning.

Jag har varierande intressen, allt från politik och samhälle, klimat och miljö, kulturhistoria och djurrätt till konst, hantverk, design, mode, inredning och hockey.

Då jag är ganska isolerad från ett normalt socialt liv, använder jag nätet som kommunikationskanal och fritidsaktivitet istället. Jag interagerar mycket via sociala medier, och så bloggar jag förstås.

Eftersom jag gillar att skriva och har många åsikter som vill ut är bloggen en ventil både för glädje och frustration. Den är också en typ av dagbok, och jag vill gärna tro att den som läser kan känna igen sig ibland och kanske få små tips inom både hälsorelaterade och andra områden.

Välkommen till min vingliga och vimsiga värld!

”Att vara funktionsnedsatt kroniker med multidiagnos är lite som att leva i en annan verklighet, en parallell värld med en irriterande hinderbana mellan vanligtvis enkla uppgifter och aktiviteter. En hinderbana som hela tiden förändras beroende på hur de olika symptomen påverkar en från dag till dag, eller timme för timme.


Att fullt ut acceptera sin sjukdom är den viktigaste processen för att ge dig själv chansen att vara så funktionell som möjligt. Att lära sig hur symtomen påverkar dig på kort och lång sikt, att veta dina begränsningar och vara okej med dem är faktiskt befriande. Har du bara kommit till den insikten och kunnat frigöra dig från frustrationen och känslan av orättvisa, får du energi till att försöka förbättra dina odds.

~ Marianne Sundström ~